RAW Diyetine Giriş

Bu yazı Türkiye’nin ilk ve tek Çiğ Beslenme grubuna aittir. Bu yazının arkasında kişisel araştırmalar, tecrübeler, Dünya çapında tanınmış holistik veterinerlerin , Etobur Kedi ve Köpek beslenme uzmanlarının (Canine Nutritionists) tavsiyeleri yatmaktadır.
Öncelikle RAW ve BARF iki farklı terim olarak karşımıza çıksa da bu yazıda RAW sadece et, kemik, ciğer ve sakatat karışımından hazırlanmış öğünleri, BARF ise Dr. Ian Billinghurst’un litaretüre soktuğu 80% et, kemik, ciğer sakatat 15-20% sebze karışımını ifade etmektedir.
Gene de beslenme uzmanlarının da önerdiği gibi etobuların sebzelerden hepçiller kadar faydalanamadığını dolayısıyla sebzeyi en fazla 20%lerde hatta mümkünse ek besin gibi verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Bu yazının amacında karbonhidrat içeren hiç bir pirinç, bakliyat veya sebze (patates vs) söz konusu değildir ve olmayacaktır.
İLK DEFA BAŞLAYACAKLAR

Çiğ beslenmeye ilk defa başlayacakların öncelikle grubun dosyalar kısmındaki RMB hesaplama excelinden köpeğin doğum tarihini ve ağırlığını girerek günlük ne kadar beslenmesi gerektiğini hesaplaması gerekmektedir. Eğer excele ulaşamıyorsanız aşağıdaki tablodan köpeğinizin yetişkin ağırlığına göre günlük toplam ne kadar besin alması gerektiğini görebilirsiniz;


Yavru köpeklerde yukarıdaki miktarlar, yetişkin ağırlığına göre verilmelidir.




Kuru mama veya ev yapımı diyetten çiğ beslenme diyetine geçerken iki farklı method izleyebilirsiniz;
1. Cold Turkey Metodu : 24 saat aç bırakıldıktan sonra direk ilk öğünün çiğ olarak verilmesi (benim tercihim)
2.Yerine koyarak geçme metodu : Kuru mama veya ev yapımı diyet her gün azaltılarak ve çiğ miktar arttırılarak bir haftada geçiş. Hassas mideye veya bağırsak sistemine sahip köpeklerde bir haftadan daha uzun geçiş yapmak gerekebilir.
Gene de hangi method tercih edilirse edilsin geçişten önce ara ara ödül olarak çiğ besinler verilmesi ve köpeğinizin tepkisini takip etmeniz sizin faydanıza olacaktır. Ayrıca geçişten önce bir hafta verilen probiyotik takviyesi (örneğin çiğ keçi sütü kefir) geçiş sürecini kolaylaştıracaktır.
İlk 3 hafta daha yavan ve sindirimi kolay olan tavuk göğüs, hindi göğüs veya işlenmemiş kirli (yeşil) işkembe ile başlanır. Buradaki amaç kuru mama ile beslenirken mide asitleri PH 4-5 seviyesinde olan köpeğin kemikli ete geçişi için mide asitlerinin PH 1-2 seviyesine (asidik forma) dönüşmesini sağlamaktır.
İkinci hafta mümkünse aynı proteinin kemikli eti eklenir. Mümkün mertebe ilk seferde daha yumuşak olan tavuk sırt gibi bir kemik ile başlanmalıdır.
Üçüncü hafta yukarıdaki oranlara uymak şartıyla ciğer ve sakatat eklenir.
Dördüncü hafta başında yeni protein (örneğin dana eti) azar azar arttırılarak dördüncü haftanın sonuna kadar arttırılır. Bu şekilde yeni proteinler çiğ şekilde diyete eklenir.

Yeni başlayan köpeklerin ilk 6ayında sabah midenin boş olduğu öğünlerinin sindirimi daha kolay öğunlerden oluşması midenin hidroklorik asit üreterek mide duvarına zarar vermesini önleyecektir, 2. Öğunde sindirimi daha zor olan kemikli et, balık, taşlık, dil gibi öğünler verilmesi başta kusma, gastrit gibi mide rahatsızlıklarının önüne geçecektir.
Ulaşabileceğiniz, ekonominizin yettiği beyaz ve kırmızı etler verildikten sonra, balık ve en son yumurta diyete eklenmelidir. Böylece yavaş giderek köpeğinizin mide asitlerini en kolay sindirilenden en zora doğru alıştırmış olursunuz hem de otomatik eliminasyon diyeti yaparak köpeğinizin neye alerjisi olduğunu anlamış olursunuz! (Eliminasyon diyetinin nasıl yapılacağını grup aşagıdaki görselden bulabilirsiniz)

Bazı sakatatlar vardır ki, kas eti olarak diyete eklenir. Burada dikkat edilmesi gereken organlar ;
Yürek: Yüksek oranda pürin içerdiği için diyetin 20%sini geçmemelidir.
Kirli (Yeşil) İşkembe: Sindirimi kolay olan yeşil işkembe hava ile temas ettiği anda sindirim enzimlerinin büyük kısmını kaybetse de doğal bir sindirim enzimi özelliğini korur ve bağırsakdaki sağlıklı bakteri dengesini korumaya yardımcı olur.
Aşağıda ve yukarıda da belirtildiği gibi sakatat ucuz diye köpeğinizin diyetinin büyük kısmı sakatattan oluşmamaldır, protein değeri olarak düşük, vitamin ve mineral değeri olarak yüksek olan bu besinler köpeğinize fazla verilmesi halinde ileride eklem problemleri, mide sorunları gibi sorunlara neden olur.
ÇEŞİTLİLİK ANAHTADIR
Çiğ beslenmede geçiş tamamlandıktan sonra anahtar çeşitliliktir. Bir köpek aynı proteinle sürekli beslenirse hem dengesiz bir beslenmeye maruz kalacak hem de aynı proteini sürekli alması nedeniyle o proteine intolerans geliştirip alerjik reaksiyonlar gösterecektir.
Ayrıca dengeli bir beslenme için orta vadede beslenmenin 50%sini kırmızı et oluşturmalıdır.

Raw diyeti dengeli bir beslenmelidir. Köpeğinizin ihtiyaçlarını eksiksiz karşılar.

KEMİK
Kemik konusu çiğ beslenmede parazit konusu ile birlikte en çok korkulan ve en çok yanlış bilginin dolaştığı konudur.
Kemik için öncelikle bilmeniz gereken kritik kurallar
1-Kemik asla haşlanmamalıdır. 30 saniye dahi olsa ısıl işleme tabi tutulmamalıdır.
2-Büyük baş hayvanların ağırlığını taşıyan kemikler verilmemelidir (Bunlar sadece satırla kesilmediği sürece kemirme kemikleri olabilir, köpeğiniz agresif bir kemirici ise dikkat etmeniz gerekir.)
3-Kemikler bütün olmalı, satırla kesilmiş olmamalı ve en önemlisi köpeğinizin kafası boyutlarında kemik vermelisiniz. Yani kemiğin köpek tarafından tek seferde yutacağı boyutta olmaması gerekir.
Aşağıdaki kemik yemelik kemik değildir, kemirme kemiğidir. Kemirme kemiği verirken köpeğinizin ne kadar agresif bir çiğneyici olduğunu göz önüne almanız gerekir.

Kemikli etlerle ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayınız
ETLERİ SAKLAMA
Parazit konusu ile de doğrudan ilişkisi olan etleri saklama konusu kısaca
Kırmızı ve beyaz etlerin 3 gün
Balık çeşitlerinin 2 hafta - 3 hafta
Av Hayvanlarının (Domuz, Geyik, Yaban Tavşanı vs) 1 ay
-18 derecelik derin dondurucuda veya buzdolabının buzluk kısmında saklanmasıdır.
Böylece parazit riskini sıfırlarsınız. Öğünleri buzdolabı poşetinde veya tercihen saklama kaplarında saklayarak en az 12 saat önce buzdolabı kısmına alarak çözdürürsünüz.


Son olarak küçük bir tavsiye;





Bu yazı İzzet Kafalı tarafından yazılmıştır.

Yorumlar