Çiğ Beslenme ve Bakteri Riski

Salmonella
Salmonella Bakterisi, İlk kez domuzlarda keşfedilen ve bağırsak enfeksiyonuna neden olan, çubuksu şeklinde bir gram negatif bakteri türüdür. Ayrıca gıda zehirlenmelerinin en yoğun görüldüğü bir grup bakteriye verilen isimdir. Salmonella bakterisi özellikle kuşlar,diğer hayvanlar ve insanların bağırsaklarında yaşama alanı bulurlar. Salmonella, yaşama alanı bulduktan sonra 12 saat ile 72 saat içerisinde belirtilerini göstermeye başlar. İshal en önemli belirtisi olurken kusma, baş ağrısı, bulantı, yüksek ateş, karın ağrısı da salmonella enfeksiyonunun belirtileri olabilmekte. Bu ishal durumu bazı hastaların doktora başvurmasını gerektirmeden tedavi olurken, bazı kişilerde ise şiddetli olarak hastanın ölümüne yol açabilir. Bu kişilerde salmonella enfeksiyonu bağırsaklardan kan dolaşımına geçerek vücudun diğer bölgelerine yayılır ve antibiyotik tedavisinde geç kalındığında ölüme yol açar. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar ve bebeklerde erken teşhisi çok önemlidir. Genel olarak hayvan dışkısı ve konta mine gıdalar ( yumurta, kümes hayvanları, meyve suyu, pişmemiş sebze ve meyve, baharatlar, pastörize edilmemiş süt ) sayesinde insanlara bulaşırlar.

Escherichia coli
E coli bakterisi, tıp alanında çok sık karşılaşılan bir bakteridir. İnsanlarda görülen birçok hastalığın oluşmasına neden olan bu bakteri, kişiden kişiye geçebildiği için bulaşıcıdır. E coli bakterisinin uzun adı "Escherichia coli" bakterisidir. Aslında bu bakteri iyi huylu bir bakteridir. Fakat farklı nedenlere bağlı olarak genetiğinin değişmesi durumunda zararlı bir hal alabilmektedir. İnsanlarda ve hayvanlarda bağırsak içerisinde çok yüksek sayıda bulunmaktadır. E coli bakterisi, bu bölgelerde son derece yararlı bakterilerden biridir. Bu bakterinin bağırsak içerisinde bulunması kişi için son derece faydalıdır. Çünkü bu yararlı bakteri, bağırsak içerisinde oluşan birçok zararlı bakteriye savaş açarak zararlı bakterilerin insan vücudunda çoğalmasını engellemektedir. Bu şekilde bağırsak sistemini hem insanlarda hem de hayvanlarda sürekli olarak dengede tutar. Bunun dışında yararlı bir bakteri olan E coli bakterisi, bağırsak içerisinde bazı vitaminlerin sentezini sağlamaktadır. En büyük görevlerinden bir bu vitaminlerin sentezlenmesini sağlamak olduğu için vücutta E coli bakterisine çok ihtiyaç vardır. Fakat daha önceden de belirttiğimiz gibi bu bakteri bağırsak içerisindeyken her ne kadar faydalı olsa bile bağırsaktan çıkarak başka bir bölgeye ulaştığında bir hastalık bakterisinden farkı kalmaz. Bunun yanı sıra yapılan bilimsel araştırmalara göre E coli bakterisinin günümüzde yüzlerce türü bulunmaktadır. Bu türlerin birçoğunun ırkı farklı olduğu için birçok ta ayırt edici özellikleri bulunur. Mikroskopla yapılan incelemelerde bu bakterilerin ayırt edici özelliklerine bakılır ve bakterinin zararlı olup olmadığı anlaşılır. 

E coli bakterisi, bazen değişimlere uğrayarak insanlarda çok ciddi bağırsak enfeksiyonlarından biri haline gelirler. Bu bağırsak enfeksiyonları ise fark edilmediğinde kişilerde farklı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Bu bakterinin neden olduğu en önemli hastalıklardan biri de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Genellikle genital bölgenin temiz tutulmaması sonrasına kişilerde idrar yollarına geçen E coli bakterisi, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olur. Bunun gibi daha birçok hastalık E coli bakterisi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bağışıklık sistemi gelişmiş olan insanlarda vücut sistemi bu bakterinin zararlı olanlarına karşı ciddi bir savunma yaparak bu bakterinin ortaya çıkaracağı birçok hastalığı engellemektedir. Bu savunma sayesinde bağırsak içerisindeki hücre duvarları bakterileri içeri almadan hastalıklardan korunmuş olur. Tıbbi olarak incelemeler yapıldığında hastalığa neden olan E coli bakterisinin türü ortaya çıkarılabilmektedir. Eğer bu bakterilerin türü ve ırkı ortaya çıkarılırsa yapılacak olan tedaviler çok daha etkili ve çok daha basit olacaktır. 

Zararlı E coli bakterisi nasıl yayılır?
1982 yılında bu bakteri ve buna benzer birkaç bakteri, ilk olarak piyasadaki kontamine olmuş çiğ etler üzerinde oluşum göstererek insanlara bulaşmıştır. Genellikle etlerin az pişmiş olmasına bağlı olarak temizlenmeden insan vücuduna giren bu bakteri, insanlarda kanlı ishale neden olarak kendisini ortaya çıkarmıştır. bu süreç sonrasında ise genellikle aynı kıyafetleri giyinen kardeşler arasında, aynı kaplarda yemek yiyen insanlar arasında hızlı bir yayılma göstermiştir. E coli bakterisi, özellikle sağlıklı olan sığır, keçi, geyik, koyun gibi canlıların bağırsaklarında çok bulunur. Bu hayvanların kesimi sırasında meydana gelen küçük kazalarda bakteriler etlere bulaşabilmektedir. Bu gibi durumlarda salgınların gerçekleşmesi çok basit olur.


Salmonella ve E.coli den korunma yolları

  1. Çiğ hayvansal gıda için ayrı bıçak, kesme tahtası ve kaplar kullanılmalıdır.  
  2. Çiğ gıdaya temas ederken mutlaka eldiven kullanılmalıdır. 
  3. Eldivensiz çalıştıktan sonra eller mutlaka iyice yıkanıp dezenfekte edilmelidir. 
  4. Çalışma esnasında kolumuzda elimizde takı bulunmamalıdır mümkünse önlük takılmalıdır. 
  5. Çiğ gıda ile çalışırken başka bir işle yada gıda ile uğraşılmamalı. 
  6. Salmonella dondurularak öldürülebilen bakterilerden değildir. 
  7. Carnivorların (etoburların) mide ph ları bu bakterileri öldürebilecek asidikliğe sahiptir. 
  8. Kullanılacak et ve et ürünleri güvenilir kasaplardan alınmalıdır. Fiyat yönünden ucuza kaçmak hastalığa yakalanma riskini arttırmaktadır. 

KAYNAKÇA

Bu yazı Fırat Üni. Vet.Hek. Öğrencisi ve Vet.Tek Burak Altundal tarafından düzenlenmiştir.

Yorumlar

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder