Çiğ Beslenmenin Bileşenleri
Bu yazımızda çiğ beslenmenin hammaddeleri kas eti, yağ, kemik, ciğer ve sakatatların biraz daha detayına girecek, hangi bileşenlerin hangi oranda verilmesi, besin değerleri açısından değerlendirilmesini yazacağız.
Yeni baslayanlar için yazdığımiz yazıda da belirttiğimiz üzere RAW diyetinde oranlar 80% kas eti 10%kemik 5% ciğer ve 5% sakatattan oluşacağını meyve ve sebzenin ise opsiyonel olarak verilebileceğini ve diyetin 20% sini oluşturabileceğini belirtmiştik.
Kaynaklarımızı göz önüne aldığımızda muhtemen doğayı taklit etmek isterken diğer yandan da bütçemizi düşünerek karar almamız gerekecek.
Kas Eti ve Kemikli Etler
Domuz eti, yaban domuzu da olsa çiftlik domuzu da olsa özellikle Avrupa'nın bir çok ülkesinde Aujezsky virüsü (yalancı kuduz) nedeniyle yasaklanmış ve köpek sahiplerinin uzak durduğu bir kaynaktır. Avrupa'da riskin sıfır veya düşük olduğu tek ülke İngiltere iken, ABD'de yeterli bilgi yoktur. Türkiyedeki durum ise meçhuldür.
Öte yandan yaban domuzu, doğadaki diğer bütün hepçiller ve etoburlar gibi trisinoz paraziti tasıyıcıları olabilirler. Bunun yanı sıra çiftlik domuzları da da trişinoz taşıyıcıları olabilirler. Trişinoz riski için çiflik domuzları ile yaban domuzlarını ayıran fark, çiftlik domuzlarında trişinoz kisti -15 derece en az 20 gün dondurularak öldürülebilirken, yaban domuzlarındaki trişinoz kisti soğuğa dayanıklı olabilmektedir. NCBI 'nın dondurmaya dayanıklı trişinoz kisti ile ilgili bölgesel tablosuna ulaşmak için tıklayın
Not: Trişinella yaban domuzunda ancak 71 derece ve üzerinde kaynatılarak bertaraf edilebilmektedir. CDC'nin metni için tıklayın
Bütün bunların yanında yaban domuzu besin degerleri açısından oldukça zengin bir kaynaktır. Çiğ beslenmeye yeni geçmiş bir köpegin menüsünün büyük kısmını oluşturmak yerine aylar sonra yavaş ve azar azar eklenerek ilerlenmelidir.
Çiftlik domuzu ise, yağlı olması nedeni ile diyetin tamamını oluşturması önerilmez.
Kanatlı eti, tavuk, hindi, ördek, bıldırcın, genel olarak Türkiye'deki çiğ beslenme yapan köpek sahiplerinin kaynaklarından başta gelenlerdir. Bunun yanında bulunabiliyorsa keklik, deve kuşu, güvercin, kaz gibi egzotik kaynaklar da yurtdışında sıklıkla kullanılanlar arasındadır.
Özellikle beyaz et olarak sınıflandırılan kanatlı etlerinden tavuk etinin omega 6 yağ asitleri bakımından daha zengin olması nedeniyle (omega3 / omega 6 oranı neredeyse 21:1 seviyesinde ) kesinlikle fazla beslenmemesi gerekmektedir. Aşırı omega 6 yağ asitleri başta kronik yangı, deri ve kalp problemleri gibi ciddi sorunlara neden olacaktır. Hindi ve ördekte omega 6 yağ asitleri acısından zengin besinler olsa da omega 3/omega 6 yağ oranı tavuk kadar değildir. Ayrıca bir çok önemli vitamin ve mineraller gerek bu hayvanların beslenmesi, bakımı ve üretimi faktörleri göz önüne alındığında oldukça yetersiz kalmaktadır. Örneğin aşırı kanatlı tüketiminin D vitamini eksikliğine neden olması gibi.
Dolayısıyla kanatlı eti ozellikle tavuk ve hindinin diyetin 50%sini geçmemesi gerekir.
Bütün bunların yanında özellikle tavuk hem maliyet açısından hem de kolay sindirilmesi açısından çiğ beslenmenin bileşenlerinden biridir.
Verilmemesi gereken parçalar bağırsak ve safra kesesidir.
Kemikli kısımlar kemiklerle ilgili yazımızda paylaşıldığı şekilde oranlar göz önüne alınarak ve köpeğinizin boyutuna uygun şekilde verilebilir.
Organlardan taşlık kas eti yerine kullanılabilir fakat besin değeri düşüktir 15% geçilmemelidir gene yürek besin değeri açısından zengindir fakat gerek aşırı tüketimde ishale neden olması gerekse de pürin açısından yoğun olmasi nedeni ile 20% geçilmemelidir.
Kuzu eti (keçi, koyun aynı sınıfta sayabiliriz) diğer ruminantlara göre nispeten daha yağlı, protein açısından daha düşük bir ettir, kemikli olarak verilecek parçalar kaburga, sırt ve kuyruk olarak sayılabilir.
Verilmemesi gereken parçalar, kuzunun parazit taşıyıcısı olması nedeniyle bağırsaklardır.
Verilebilecek parçalar;
Kuzu iç eti |
Kopek beslenmesi için hem faydalı hem de fiyat olarak uygun bir kaynaktır.
Kirli İşkembe |
Vitamin ve mineral açısından yetersizdir dolayısıyla diyetin tamamını değil 15%lik kısmını oluşturmalıdır.
Kesimden sonra enzimlerin ve faydalı bakteriler hava ile temas ettikten sonra kaybolacağı için sindirime önemli bir katkısı yoktur. Fakat kokusu nedeniyle en seçici köpeğin bile istahini açacaktır.
Kuzu Yürek |
Yürek besin değerleri açısından oldukça yüksek bir besindir. Eğer ot ile beslenen mera hayvanı ise esansiyel yağ asitleri açısından, özellikle omega 3 yağ asitleri açısından olduķca zengindir. Her ne kadar protein açısından kas eti olarak nitelendirsek de, organ parçasıdır, diyetin 20%sini geçmemelidir.
Kuzu Akciğer |
Kuzu akciğer de kas eti yerine geçen diğer organ parçalarından bir tanesidir. Yaklaşık 100 gr akciğerde 19 gr protein 2 gr yağ ve az miktarda b viramini, folat, niasin, fosfor, potasyum ve sodyum bulunur. Besin değerleri açısından düşük, maliyet açısından uygun bir protein kaynağıdır.
Akciğer satın aldığınızda taķım halinde soluk borusu da yanında bonus olarak bulunur. Soluk borusu köpeğiniz için doğal bir glukozamin ve kondroitin kaynağıdır fakat aşırı kullanılması, soluk borusunda bulunan tiroid bezlerinin, köpeklerde hipertiroid gibi sağlık sorunlarına neden olabileceginden önerilmez.
Tüberküloz hastalıklı Akciğer |
Dolayısıyla, akciğerin düşük besin değerine sahıp bir kaynak olması nedeni ile diyetin 15%inden fazlasını oluşturmaması gerekmektedir.
Kuzu Kaburga |
Satın alırken kasaptan kaburganın üst kısmıni degil alt, çorbalık olarak ayırılan kısımları kasabıniza görseldeki gibi size ayırmasını söylerseniz he, maliyet açısından hem de doğru kemikli et kullanımı açısından hedefi yakalarsınız.
Kuzu Kuyruk |
Diğer tercih edilmesi gereken kuzu kemikli eti kuzu kuyruktur. Sindirimi kolay ve köpekler için oldukça faydalıdır.
Devamı gelecek, blogumuza üye olmayı ve yazılarımızı paylaşmayı unutmayın
Yorumlar
Yorum Gönder