Çiğ Beslenme Diyetinde Kemik

Çiğ Beslenmede en çok korkulan konu! Yeni başlayanların kabusu! Çiğ beslenme karşıtlarının en büyük silahı! KEMİK

Maalesef, Kemik, çiğ beslenme diyetinin en önemli parçası olmasına rağmen eğer bazı noktalara dikkat edilmezse yukarıdaki sözlerle sizi korkutanlar haklı çıkabilirler.

Bu yazıda, kemikte dikkat edilmesi gereken hususları, nasıl kemikler verilmesi gerektiğini ve etli kemiklerin kemik oranlarını yazacağız.

Öncelikle bu yazıda kemikten kastedilen YENİLEBİLİR KEMİKLERDİR.
Yenilebilir Kemikler; Kaburga, Kanat, Kuyruk, Boyun, Ayak ve Sırt olarak sıralanabilir.

Kemik, çiğ beslenme diyetinin kalsiyum kaynağıdır ve kalsiyum / fosfor oranın dengeli bir şekilde yakalanması için diyetin 10%-20% unu oluşturmalıdır. ve unutmamak gerekir ki kalsiyum köpekler için önemli bir mineraldir ve her gün alınması gerekmektedir. Aksi takdirde vücut kalsiyumu kendi kemiklerinden almaya başlayacaktır!

Ayrıca çiğ beslenmenin en güzel faydalarından biri sağlıklı dişler de etli kemikler sayesinde gerçekleştiğini de unutmamak gerekir.



Kemik Kuralları:

  1. Kemik asla haşlanmamalıdır.
  2. Kemik çıplak olmamalıdır. Üzerinde bol miktarda et olmalıdır. Bu şekilde yutakdan takılması veya zedelemesi engellenir.
  3. Kemik bütün olmalıdır, satırla, makine ile kesilmiş dolayısıyla sivri ve sert köşeleri olmamalıdır.
  4. Kemiğin boyutları köpeğe uygun olmalıdır. Bir anda yutamayacağı, köpeği uğraştıracak, mümkünse kafası boyutlarında bir kemikli et olmalıdır.
  5. Kemik, çiğ beslenmenin 2. veya 3.haftasında verilmelidir. Kemiğin sindirilebilmesi için mide asitlerinin en düşük seviyeye (PH2 - PH1) gelmesi gerekmektedir, bu da bir süre daha yavan etlerle çiğ beslenmeye alışılması evresinde gerçekleşir.
  6. İlikli kemik uygun değildir!
  7. Büyükbaş hayvanların ağırlıklarını taşıyan kemikler (kaval, kol, femur, incik, uyluk her ne ise) asla verilmemelidir. Marketlerde satılan ilikli kemiklerde buna dahildir. Bu kemikler sert olması nedeniyle hem diş kırılmasına, yutulması halinde ise özofagus da yaralanma ve takılmaya, sindirilmesi zor olacağı için de midede bağırsak blokajına dahil sebebiyet verebilir.
  8. Kemik - et oranı hesaplandıktan sonra kemik miktarı öğünün 10%-20% olacak şekilde diyete eklenir. Aşırı verilen kemik kabızlığa ve dışkını sert ve beyaz-kireç renginde çıkmasına neden olacaktır.
  9. Köpeğinize kemikli bir öğün verdiğinizde lütfen başında durup, acil durumda müdahale edebilecek bir uzaklıkta bekleyiniz.
  10. Boyun kullanımına dikkat edin. Haftada 1-2 öğünden fazla tavuk/hindi boynu vermemekte fayda var. Bunun nedeni ise, boyunda bulanan tiroid bezlerinin, köpeğinizde hipertiroide neden olmasıdır. Kemikte de çeşitlilik önemlidir.
Aşağıdaki tablo örnek ve fikir vermesi açısından, hangi kemiklerin hangi köpeklere uygun olduğunu göstermektedir. Eğer hızlı/agresif yiyen ve yutmaya müsait bir köpeğiniz var ise uygun boyuttaki kemiklere yönelmeniz gerekmektedir.




KEMİK - ET ORANLARI

Köpeğinize vereceğiniz etli kemikteki kemik oranını bilmeniz önemlidir. Bu sayede diyete ne kadar kemik girdiğini hesaplayabilirsiniz. Örneğin 100 gramlık bir tavuk sırtında 45% kemik var ise bu 45 gram kemiğe tekabül eder. Dolayısıyla toplam 450 gramlık bir öğün için 10%luk kemik oranını yakalamış olursunuz. veya 200 gramlık bir öğünde yaklaşıl 20% lik bir kemik oranı gibi düşünebilirsiniz.


Kemik oranları için kaynak: https://ndb.nal.usda.gov/


Bu yazı İzzet Kafalı tarafından yazılmıştır.

Yorumlar

Yorum Gönder