Çiğ Beslenme Diyetinde Sebze ve Meyve

Çiğ Beslenme Diyetinde Sebze ve Meyve

Çiğ beslenme yapanlar genelde "Sebze ve meyve vermeyenler" ve "Sebze ve meyve verenler" olarak  ikiye ayrılır;

RAW diyetini uygulayanlar, köpeklerin zorunlu etobur olduklarını ve sebze ve meyveden besin açısından fayda sağlayamayacaklarını dolayısıyla, hayvansal kaynaklı bir diyetin köpek beslenmesi için çok daha önemli ve besleyici olduklarını savunurlar.

Diğer yandan, BARF diyetini savunanların en başında BARF diyetini literatüre sokan Dr. Ian Billinghurst, köpek beslenmesinde diyetin 10-25% arasında sebze ve meyveden oluşması gerektiğini, bundaki temel gerekçenin de köpeklerin zorunlu etobur değil ihtiyari etobur olduklarını savunurlar.

Dr. Ian B. bu savını aşağıdaki tabloda köpekleri kurtlar kadar etobur olmayan bir noktada fakat insanlar gibi hepçil olmayan bir noktada konumlandırarak göstermiştir (Kedilerin zorunlu etobur olduğunu ve sebze/meyveli diyetin uygun bir diyet olmadığını da aynı zamanda savunmaktadır)



Bu yazıda sebze ve meyve konusuna değinerek,birlikte doğru yolu bulmayı amaçlayacağız;

Öncelikle bilinmesi gereken, İhtiyari veya Zorunlu etobur da olunsa, köpeğin bir etobur olduğu ve sebze/meyvenin sindirimi için yeterli ekipmana sahip olmadığıdır. Bu sindirime engel olan nedenlerin en başında bitkilerin hücre duvarındaki selüloz gelir.

  • Köpeklerin çene ve diş yapısı, otçul ve hepçil canlılardakinden farklı olarak dişleri sivri ve keskin ve çenesi ise makas şeklinde yukarı aşağı kapanır. Otçul ve hepçillerde çene sağa ve sola oynayabilir, geviş getirerek, bitkilsel besinleri ağızda ve salyada sindirimine başlayabilirler. Dolayısıyla köpekler daha baştan kaybetmişlerdir.
  • Fazla miktarda sebze köpeğinizin mide asitleri seviyesini yükselterek, et ve kemiğin sindirilmesi ve zararlı bakteriler için uygun ortam sağlanmaması için gerekli düşük mide asidi seviyeli ortamı ortadan kaldırır. Kısaca mideyi çok fazla alkalin ortama sokmayan ama mide yangılarını da önleyecek şekilde az ve öz sebze ve meyve verilmelidir.
  • Köpeklerde pankreas selülozu glukoza çevirebilmek için yeterli selülaz enzimini üretemez.
  • Bağırsağın da sindirimin önemli bir parçası olduğu ve sindirimin hala devam ettiği bir nokta olduğu düşünülürse; Bir köpeğin bağırsakları, bir inekte olduğu gibi selülozu bağırsakta fermente edemez.
  • Doğada kurtlar önce avının midesini yemez. Bunu söyleyenler bunu bir yerden duymuşlar ama nereden duyduklarını kendileri de bilmiyorlarmış. Biyolog David Mech 2003 yılında yayınladığı "Wolves: Behavior, Ecology, and Conservation" kitabında bunun şehir efsanesi olduğunu belirtmiştir. Biyologlara rağmen bu şehir efsanesinin nereden geldiği bilinmez.

Yukardaki yazılardan sonra neden sebze ve meyve verelim ki o zaman diye kendimize sorabiliriz o nedenle yazının devamını okuyarak buna gene kendimiz karar vermemiz gerekiyor;

  • Bitkiler doğanın ilaçlarıdır.
    Araştırmada mesane kanseri riski 18 kat daha yüksek olan İskoç Teriyer ırkı köpeklerin diyetlerine yeşil yapraklı ve kırmızı/turuncu renkteki antioksidan özelliklerine sahip sebzeler eklenerek 90% oranında daha az kansere yakalanma riski görülmüş (1)

    Sülforafan ve Flavanoid içeren bitkilerin anti kanser özelliklerine ait çalışma (23, 4)

    Az miktarlarda verilen prebiyotik sebzelerin köpeklerin genel sağlığına katkısına istinaden yapılan bilimsel çalışma (5)

NE KADAR ve NASIL?

Ne kadar sorusu göreceli ve köpeğinizin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Beslenme Uzmanı Vet. Hek. Steve Brown, "Unlocking the Canine Ancestral Diet" kitabında 10% sebzenin köpek diyetine fayda sağlayacağını vurgulamıştır. Dr. Ian Billinghurst 20% 'nin yeterli olduğunu, Vet.Hek. Peter Dobias 25% 'i geçmemenin gerektiğini belirtmiştir.

Ben, bütün bu bilgileri özümseyerek, köpeğime uygun bir diyet uygulama peşinde olan bir kişi olarak an itibari ile köpeğim için uygun olan sebze meyve miktarını şu şekilde oluşturuyorum;

Yetişkin köpeğin ağırlığının 2.5%'u 80% kas eti 10% kemik 5% ciğer ve 5% sakatat oranlarının üzereine 3% ü tamamlayacak şekilde yarısı yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli, pazı, karalahana, kale vs) yarısı da kök sebzeler (kereviz, havuç, pancar, turp, cehennem topuzu :) ) ekleme yapıyorum.


50% Pazı 25% Balkabağı 25%Kereviz

Şekerli sebzeleri nadiren ve çok az miktarlarda vermekten yanayım.

Özellikle şekerli sebzelerin candida ve malazesya mantarını beslediği, insulin seviyesinde ani yükselmelere neden olduğunu göz önüne almak gerekiyor.

Diğer önemli nokta ise yazının başında belirtildiği gibi selüloz duvarı nedeniyle köpek sindirimine uygun olmayan sebze ve meyvelerin buharda hafif haşlanıp, püre haline getirilmesi gerektiğidir. Köpeğiniz ancak ve ancak bu şekilde maksimum fayda sağlayabilir.

Yorumlar