Çiğ Beslenmede Kalori Hesabı

Çiğ Beslenmede Kalori Hesabı

Çiğ beslenmeye geçmiş köpek sahiplerinin en çok sorduğu ve bu beslenmeden vazgeçmelerine neden olan konulardan bir tanesi de köpeklerinin kilosundaki ani değişimlerdir.

2016 yılından beri aktif olan facebook grubumuzda da genel olarak gözlemlediğim, çiğ beslenmeye geçen köpeklerde hızlı kilo kayıpları olmuştur. Yine de olağandışı ani kilo değişimlerinin arkasında  hastalıkların da olabileceğini, bu konuda veterinerinize de danışmanız gerektiğini unutmayınız.

Bu yazının amacı hızlı kilo kaybının asıl sebebinin öncelikle vücudun küspe ve nişasta yoğun ticari mama beslenmesinden biyolojik olarak uygun beslenme olan raw veya barf'a geçtiğinde vucudun toparlanması ve ideal kiloya ulaşılması için beslenmede yapılması gereken küçük dokunuşlar ve hesaplamalar ile ilgili olacaktır. Fakat bu yazı çiğ beslenmeye geçiş için değil, geçişten 1-2 ay sonra dikkate alınması gereken konular üzerinde durmaktadır.

Öncelikle bilmemiz gerekenler köpeğimizin kilosu ve aktivitesi ve buna bağlı olarak aşağıdaki tablolardan karar vereceğimiz vücut kondisyon skoru (vks). Yine de yapacağımız matematik ve hesaplamaların sadece fikir vermeden öte olmadığını, her köpeğin ihtiyaçlarının farklı olduğunu unutmamak gerekmektedir.

Aşağıdaki tabloda 1'den 9'a kadar gördüğümüz sayılar ile köpeğimizin vücut kondisyon skoru (vks) belirlemeliyiz


1- Kaburga, omurga ve leğen kemiğinin bariz şekilde görüldüğü, kas kütlesinide ciddi bir kayıp olduğu, kaburgaların çok rahat bir şekilde hisssedildiği durum
2- Kaburga, omurga, leğen kemiği ve bel omurunun rahatça görüldüğü minimal kas kütlesi ve hissedilebilir bir yağ olmadığı durum
3- Kaburga, omurga, leğen kemiği görünür durumda, bel çok ince, minimal yağ ve kas kütlesi olduğu durumda
4- Kaburga ve omurga hafif görünür durumda ve ele gelir durumda, yağ kütlesi az. Bel belirgin, karın bölgesinde az yağ.
5- Kaburga, omurga, leğen kemiği görünür olmamakla birlikte ellenildiğinde rahatça hissedilebilir. karın boşluğu belirgin şekilde görülmektedir.
6- Kaburga, omurga, leğen kemiği çok kolayca hissedilmez. Karın boşluğu anlaşılabilir durumda fakat bariz bir görüntü yoktur.
7- Kaburga, omurga, leğen kemiği yağ dokusu ile kaplı. Karın kısmı daha az belirgin  hatta yağlanmış vaziyette
8- Kaburga, omurga, leğen kemiği üzerindeki yağlanma kolayca hissedilebilir vaziyette, karın boşluğu ağlanmadan dolayı gözükmemektedir..
9- Obezite diye tabir edilen aşırı kilolu ve aşırı yağlanma durumu.



Köpeğimizin VKS'una karar verdikten sonra aşağıdaki tablodan ağrılığının her bir kg'ı başına günlük alması gereken kalori miktarını bulacağız.






Örneğin, Shrek, 11 kg az hareketli VKS skoru 4 olan bir köpek dolayısıyla aşağıdaki tabloya göre kilosu başına günlük alması gereken kalori 35.  Toplam alması gereken kalori ise 11 X 35 = 385 olarak çıkmaktadır. Eğer Shrek bu hesaba göre yine de kilo vermeye devam ederse kalori çarpanını 35'den 38'e çıkarabiliriz.

Bir başka örnek, Kamo, 30kg aktif bir SOKÖ, VKS ise 6 dolayısıyla Kamo'nun günlük alması gereken kalori 30 X 33 = 990 kCal / günlük olarak hesaplanmaktadır.

Hangi Gıdalarda Ne Kadar Kalori var?

Köpeğimizin günlük alması gereken kalori (kCal) miktarını hesapladıktan sonra ufak bir matematik ile fikir edinebilir ve bundan sonra göz kararı öğünlerinizi buna uygun ayarlayabilirsiniz. Burada bilmemiz gereken noktar 100 gram gıdadaki kalori değerleridir. Bunu öğrenmek için çeşitli internet siteleri bulunmaktadır.

Benim ingilizce olarak kullandığım
nutritiondata.self.com

Türkçe olarak bulduklarım ise
https://www.fatsecret.com.tr/
https://www.diyetkolik.com/


Yine bir örnekle basitlendirerek ilerleyelim;

Shrek 11 kg, VKS 4, az hareketli bir köpek. Çiğ beslenme diyeti 80/10/5/5 kuralı ve ilave olarak glisemik endeksi düşük, lifli sebzeler ile besleniyor.

Shrek'in günlük alması gereken kalori 11 X 35 = 385 kCal / günlük

Ağırlığının 2,5%'u 80% kas eti 10% kemik %5 sakatat ve 5% ciğer (275 gram) ve Ağırlığının 0,5% i lifli sebzeler (55 gram) toplam 330 gram/günlük

Bu örnekte kemiksiz bir menü ile hesaplama yapalım

Toplam 330 gramın, 200 gramı hindi göğüs, 60 gramı hindi yürek, 20 gram hindi ciğer 50 gram sebze püresi oluşturduğunu düşünelim.

Bu menünün kalori hesabı her bir gıdaya tek tek bakarak hindi göğüst toplam 222 kCal + hindi yürek 66 kCal + hindi ciğer 30 kCal + sebze küpü 10 kCal

Bu menü ile shreğin günlük aldığı kalori toplamı 328 kCal fakat günlük alması gereken 385 kCal idi.

Bu durumda menüyü değiştirmeden sadece 10gram (60 kCal) kuzu iç yağı ekleyerek günlük alması gereken kaloriye ulaşabiliriz.

100 gram hayvansal yağ da yaklaşık 650 kCal bulunmaktadır. Yağ önemli bir enerji ve kalori kaynağı olup, fazla kullanımı pankreas, kalp ve karaciğerleri yorar.



**Yazının bütün hakları rawbarf.blogspot.com sitesine aittir. Paylaşımlarınızda mutlaka link vererek paylaşım yapmanız önemle rica olunur.**

Yorumlar