D vitamini ve Çiğ Beslenme Diyeti

D vitamini evcil hayvanlarımızın sağlığı için kritik öneme sahip bir vitamindir. Özellikle fosfor ve kalsiyumun emilini sağlaması nedeniyle kemik yapısının gelişimi, kemik erimesini önlemesi, tiroid fonksiyonlarının düzgünce işleyebilmesi ve kalp sağlığı için oldukça önemlidir.

Bu yazıda çiğ beslenme diyetinin d vitaminindeki yerine değineceğiz.

D vitamini kaynağı hepimizin bildiği gibi ya diyetten sağlanmakta ya da güneş ışınlarından ultraviyole ışınlar ile sentezlenmektedir

Ultraviyole ışınlar insanlar için yeterli d vitamini kaynağı olsa da malesef kedi ve köpekler için güneş ışınlarından yeterli vitamin d sentezlenme durumu söz konusu degildir, buradaki asıl sebep, hayvanların derisinin uzerinde tüyler nedeniyle vitamin sentezlenememe durumu değil  kedi ve köpeklerin güneş ışınlarından d vitamini sentezleyebilmeleri için ihtiyaçları olan vitamin d preküsoru 7-DHC'nin yetersiz olmasıdır. (Farelerde köpeklere kıyasla 950 kat daha fazla 7dhc vit d prokusoru bulunmaktadır)

Uzun lafın kısası evcil hayvanlarımızın d vitamini kaynağı güneş ışınları değil doğru ve dengeli yapılan çiğ beslenmedir.


Diyet

Yukarıdaki bilimsel sonuçların bize gösterdiği gibi ozellikle gelisme çağında olan evcil hayvanlarımızda dengeli bir diyetin d vitamini eksikliğinin ve bunun sonucunda getirecegi saglık sorunlarının önlenmesinde tek kaynak olduğunu görüyoruz.

Doğada kedi ve ķöpeklerimizin ataları için d vitamini kaynağı bütün olarak avladıkları avın başta ic organları oldugunu ve avın, d vitamini açısından yeterli oldugunu fakat gunumuzde konvansiyonel metodlarla yapilan hayvancilik ve sonucunda besin degerleri acisindan arzu edilen duzeyde olmayan gidalari dusundugumuzde bir cig beslenmeci olarak en onemli temel kuralimizdan "cesitlilik anahtardir"i unutmamamiz gerekmektedir.

Diyetin d vitamini acisindan yeterli olacagi beslenme sekilleri asagidaki gibi siralayabiliriz

1- Av hayvanlari ile whole prey model cig beslenme
2- Ot ile beslenen mera hayvanlari ile yapilan cig beslenme
3- Raw veya BARF diyetinde organik serbest gezen yumurta, karaciger, bobrek, sardalya, hamsi gibi yuzey balıklarının bulunması
4- Sentetik vitamin takviyelerinin ve ticari mamaların kullanılmaması önemlidir

Çeşitlilk anahtardır, candır.

Bu yazı İzzet Kafalı tarafından yazılmıştır.

Yorumlar