Köpeklere Sık Reçete Edilen İlaçlar ve Etkileri


Önemli Uyarı!
Aşağıda yazılan yazılar tavsiye niteliğinde değil, genel bilgi niteliğindedir. Evcil hayvanlarınız sağlığı için en doğru bilgiyi holistik veteriner hekimlerinize danışarak alınız.




Köpeklere sıklıkla reçete edilen ilaçlar ve etkileri.


Antibiyotikler genel olarak gastrointestinal sistemdeki “iyi” bakterileri (probiyotikler) yok eder ve bu besin maddelerinde eksikliklere neden olur: B vitaminleri; B1, B2, B3, B5, B6, B12, biyotin, inositol, folat ve K vitamini

Penisilin, potasyumu, tüm B vitaminleri, K vitamini, C vitamini ve gastrointestinal ve genel sağlık için gerekli probiyotikleri tüketir. Clavamox gibi bir antibiyotik bu azalmaya neden olur ;tüm vücut florasına napalm bombası  koymak gibidir. Vücudun mikroflorasındaki bozulmanın yaygın şikayetleri kramp ve mide bulantısıdır.

Doksisiklin gibi tetrasiklinler aşağıdaki besin maddelerini tüketir: kalsiyum, magnezyum,demir, çinko, B6 ve B12 vitaminleri, K vitamini, C vitamini ve yine önemli probiyotikler.

Trimethoprim Sulfa (Ditrim) sadece kuru göze neden olmakla kalmaz, aynı zamanda folik asiti tüketir.

Sulfa ilaçları ve trimetoprim, biyotin, folik asit, inositol, B vitaminleri, K vitamini ve tabii ki sağlık için gerekli olan dost bakterileri tüketir.

Makrolidler (bazı köpek kalp kurdu/heartworm ilaçları bu sınıftadır) B1, B2 , B3, B6 ve B12 vitaminleri, folik asit, K vitamini, biyotin, inositol ve yine dost bakterileri tüketir.

Baytril ve Cipro gibi fluorokinolonlar vitaminleri B1, B2, B3, B6 ve B12 folik asit, vitamin K, biyotin, inositol, kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve probiyotikleri tüketir.
Sefalosporinler vitamin B1, B2, B3, B6 ve B-12, folik asit, K vitamini, biyotin, İnositol ve bir kez daha önemli dost bakteriler tüketir.
Neomisin beta karoten, kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve B12 vitamini tüketir. Mineral takviyeleri (magnezyum, kalsiyum, çinko, demir, selenyum, iyot), antibiyotiklerden en az iki saat önce veya sonra alınmalıdır, çünkü bunlar ilaca bağlanabilir ve emilimini azaltabilir.

Unutmayın, antibiyotik alarak zarar gören probiyotik dost bakteriler, sağlıklı sindirimimiz, besin maddelerinin asimilasyonu, bağışıklık sistemimiz ve akıl sağlığımız ve davranışlarımız için çok önemlidir.

Şimdi antikonvülsanlara, yani aşılamadan sonra genellikle gerekli olan Anti-tutukluk ilaçlarına bakalım. Genellikle aşı nöbetlerine karşı uzun vadede verilir.

Barbituratlar kalsiyum, folik asit, D vitamini, K vitamini ve biyotini tüketirler.
Fenitoin biotin, kalsiyum, folik asit, fosfor, karnitin ve vitaminler B1, B12, D, E K. tüketir.
Karbamazepin biyotin, folik asit ve D ve E vitaminlerini tüketir.
Primidon biyotin, kalsiyum, folik asit ve D ve K vitaminlerini tüketir.
Valproik asit folik asit, karnitin, bakır, selenyum, çinko ve B6 ve E vitaminlerini tüketir.
Neurontin (gabapentin) vitaminleri B6, B12, A, D ve K, folik asit, biyotin, karnitin, kalsiyum ve magnezyum tüketir. Karnitin yenilenmediği sürece yorgunluk ortaya çıkar.

Amfoterisin gibi antifungal ilaçlar kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum tüketir.

Bazı köpeklere alerjiyle savaşmak için uzun süre verilen antihistaminikler (çok fazla reçete edilen Benadryl gibi), vücutta omega-3 yağ asitlerini tüketecektir. Omega-3'ler beyin, kalp, cilt, bağışıklık sistemi ve eklem sağlığı için kritik besinlerdir - ve aynı zamanda alerjileri yönetmeye de yardımcı olabilirler.

Anti-inflamatuar ilaçlar büyük bir ilaç sınıflamasıdır – çoğunlukla aşı kaynaklı hastalık olarak gördüğüm şeyleri tedavi etmek için kullanılan en popüler ilaçlardır. A, B6 ve B12, C, D ve K vitaminlerinin yanı sıra folik asit, kalsiyum, magnezyum potasyum, selenyum, çinko ve kromu tüketebilir, ihtiyacı artırabilir veya aşağıdaki besin maddelerinin aktivitesine müdahale edebilir.

Steroidal olmayan anti-enflamatuarlar folik asit ve melatonin tüketir; Bu tür ilaçları alan hastalarda uyku bozukluklarının gelişmesi şaşırtıcı değildir. Melatonin ayrıca bir antioksidan olan çok önemli bir kanser karşıtıdır. Melatonin tükenirse, sirkadyen ritimler de olumsuz etkilenebilir. Köpekler şu anda bazı veterinerler tarafından vitamin B2 ve koenzim Q10 (CoQ10) tüketen trisiklik antidepresanlarla tedavi edilmektedir.
Ssrıs (seçici serotonin geri alım inhibitörleri), köpekleri tedavi etmek için de kullanılır, melatonin ve iyotu tüketir. Serotonin antagonisti ve geri alım inhibitörleri alındığında, CoQ10 ve vitamin B12'yi tüketirler.

Tiroid ilaçları vücuttaki demir miktarını azaltabilir.

Giardia gibi enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan Protoza gibi ilaçlar magnezyumu tüketir.

Kalp ilaçları genel olarak gerçek bir risk oluşturmaktadır ve bazı sık reçete edilen kategoriler aşağıda listelenmiştir. Bu kadar çok kalp hastasının can kurtaran enjeksiyonlar gerektiren kardiyak aritmilerle acil bir durum yaşamasının nedeni, ilk etapta reçete edilen kalp ilaçları tarafından oluşturulan elektrolit dengesizliklerinden kaynaklanmaktadır! İlaçların kendileri çok yüksek veya çok düşük potasyum ve genellikle çok düşük magnezyuma neden olur.

Düşük potasyum veya düşük magnezyum Torsade de Pointes'e (ventriküler taşikardi biçimi) yol açabilir; yüksek potasyum idioventriküler ritimlere veya hızlandırılmış idioventriküler ritimlere neden olabilir; düşük potasyum ve elektrolit dengesizlikleri SVT'Yİ (supra ventriküler taşikardi), preventriküler kasılmaları veya ventriküler taşikardi tetikleyebilir. Çoğu zaman etkileri hastalar için öldürücüdür.

Diüretikler (döngü diüretikleri gibi) potasyum, magnezyum, kalsiyum, vitamin B1, B6, C, sodyum ve çinko tüketir.

Potasyum tutucu diüretikler kalsiyum, folik asit, magnezyum, fosfor, çinko tüketir. Tiazid diüretikleri magnezyum, potasyum, sodyum, çinko ve CoQ10'u tüketir.

Beta blokerler vücuttaki CoQ10 ve Melatonin miktarını azaltabilir.
ACE inhibitörleri çinko ve sodyum, B6 vitamini, magnezyum, fosfor, potasyum ve CoQ10 tüketir.

Anjiyotensin II reseptör blokerleri çinko, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve CoQ10 tüketir. CoQ10'u tüketen herhangi bir ilaç, CoQ10'in kritik bir besin maddesi olduğu beyin, kas ve kalp fonksiyonunu ve enerji seviyelerini etkileyebilir.

Kalsiyum kanal blokerleri D vitamini, magnezyum, potasyum tüketir.

Aşılar C vitamini eksikliğine yol açabilir. Bu özellikle ilk etapta vitamin eksikliği olan diyetlere sahip bireylere verildiğinde ortaya çıkar. Bu tükenmenin keşfi, D vitamini diyetleri düşükken aşılanan Aborijin Avustralyalı çocuklardan oluşan bir popülasyonun aşılanmasıydı. Aşılamadan hemen sonra neredeyse yarısı öldü, ancak aşılamadan önce C vitamini aldıklarında hiçbiri ölmedi. Aşılar asla C, D veya A vitaminlerinin eksiklikleri veya çinko, magnezyum veya selenyum eksiklikleri karşısında verilmemelidir. Aslında aşılar kesinlikle sağlıklı olmayan herhangi bir varlığa asla verilmemelidir - ve hatta o zaman bile aşılama ihtiyacı sorgulanmalıdır. Aşılar ayrıca çeşitli metabolik süreçlere ve diğer vitamin eksikliklerine yol açan gen hasarının yaratılmasından ve aşılara uzun süreli reaksiyon riskinin daha da arttırılmasından sorumlu olabilir. Memeli bedenlerimiz şaşırtıcı ve karmaşıktır, ancak uygun şekilde beslendiğinde, ya da ilaç yüklemesi almadığında, kritik besin değerlerini yok edecek aşıılar kullanılmadığında sağlıklı kalabilir. İlaçları, nutrasötikleri veya besinleri etkileyen biyolojik maddelerin yerini almak için doğal alternatifler hakkında bilgi edinmek için, uygun şekilde eğitilmiş bütünsel veya natüropatik bir veterinerle iletişime geçmenizi tavsiye ederim.

Deyalı Bilgi için :
 http://nutritional-solutions.net/images/phocadownload/Rx_DepleteInteractions_v2017.pdf
Yazar: Dr Patricia Jordan Naturopatik Doktor- Veteriner Hekim. Beslenme ve bitkisel tıp üzerine eğitim aldı. Hem insanlar hem de Hayvanlar için ürünler formüle etti.

 Dr Jordan'ın http://dr-jordan.com/ dünya çapında bir danışmanlık uygulaması var.

Çeviren ve Düzenleyen : Nihan Baygür

Yorumlar