Homeopati Nedir?

Homeopati nedir?
Homeopati özünde doğal, bütüncül ve yan etkisiz bir tedavi yöntemidir. 220 yıl kadar önce, Alman hekim Samuel Hahnemann tarafından geliştirilmiştir.



Homeopatik ilaçlar (remedy) nedir?
Homeopatik ilaçlar için “remedy” terimi kullanılır. Bitki özleri, mineraller, hayvansal özler (yılan zehri, hayvan sütleri vb.…), hastalık dokuları ve benzer maddelerden yapılırlar. Bu maddeler yurt dışında profesyonel laboratuvarlarda üretilir ve eczanelerde satılırlar.


Homeopatik ilaçlar (remedy) nasıl hazırlanır?
Üretim süreci normal tıp ilaçlarından farklıdır. Remedy olarak hazırlanacak ana madde birçok kez saf su ve alkol karışımı ile seyreltilir ve her bir seyreltme aşamasında çalkalanarak dinamize edilir. Ana maddenin kaç kez seyreltildiği remedyninpotensini (dozunu belirler). Örnek olarak 12CH potensi 12 defa seyreltilmiş ve dinamize edilmiş demektir. Çeşitli ekoller ve durumlara göre değişmekle birlikte başlıca kullanılan potensler12CH, 30CH, 200CH ve üzeri olarak hazırlanır.

Homeopati nasıl çalışır?
Hastaya verilen homeopatik remedy hastanın yaşam gücünü (ümmin sistemini) bilgi ile uyarır ve iyileşme remedy tarafından değil hastanın kendi yaşam gücü tarafından gerçekleştirilir.

Bütüncüldür (holistik
Sadece hastanın ana geliş şikayetine odaklanmaz, doğru remedynin seçimi için hastanın tüm şikayetleri, geçmiş şikayetleri, kendine has karakter yapısı ve özelliklerini de bir arada değerlendirir. Örnek verecek olursak evcil dostunuzu ishal şikâyeti ile bir homeopata götürürseniz, fakat bunun yanı sıra ara sıra tekrarlayan cilt döküntüleri, yumuşak karakter yapısı ve genelde kolay üşüme gibi özellikleri de varsa tüm bunları bir arada kapsayan tek bir remedy seçimine gidilir. Remedy sonrasında iyileşme sadece ishalde değil tüm bu semptomlarda görülmelidir.

Kişiye özeldir
Hastalığı değil tüm hastayı tedavi eder. Her canlı birbirinden farklı yapıya sahiptir. Hastalanma biçimleri, karakterleri ve eğilimleri farklıdır. Bundan dolayı görünürde aynı özelliklere sahip semptomlar sergileyen örneğin ishal olmuş iki canlıyı iyileştirecek remedyler farklı remedylerdir

Benzeri benzer ile tedavi eder (modern tıp, fitoterapi ve takviyelerden başlıca farkı)
Allopati (modern tıp ve fitoterapi) bir hastalığı, o semptomun tersi belirtiler meydana getiren ilaçlarla tedavi etmek demektirÖr: kabızlık şikâyeti olan bir hastaya müshil verilmesi.
Homeopati ise bir hastalığı, aynı semptomlara benzer belirtileri meydana getirebilecek seyreltilmiş remedy ile tedavi etmek demektir. Böylelikle vücudun kendini doğal ve kalıcı olarak iyileştirmesine yardımcı olunur. Ör: Sağlıklı bir insanı arı soktuğunda ciltte şişlik, kaşıntı ve yangı oluşur. Arı sokmasına benzer cilt şikayetleri olan bir hastaya arı zehrinden seyreltilerek hazırlanmış homeopatik remedy verildiğinde şikayetleri rahatlar.

Yapısal ve modern homeopati
Hastanın şikayetleri ne kadar kronik yani ne kadar uzun süreli ve iyileşmeye dirençli ise alması gereken tedavi de bir o kadar detaylı ve bütüncül olmalıdır. İşte bu tip geniş kapsamlı bütüncül homeopatik yaklaşıma yapısal/klasik homeopatik yaklaşım denir. Bu tip başarılı bir tedavi için uzman bir homeopat desteği almak gerekir. Görüşme esnasında hastanın karakteri, tüm tıbbi geçmişi ve şu anki semptomların tüm modaliteleri bir arada değerlendirilir. Tüm bunları kapsayan remedy seçilir. Remedy kullanımına başlayan hasta aynı homeopat tarafından uzun bir süre mutlaka takip edilmelidir. Bu süreç içerisinde hastanın remedye cevabına bağlı olarak potens seçimi, kullanım sıklığı ve eğer gerekirse remedy değişimi yapılır. 
Akut durumlar veya modern homeopatik yaklaşımda ise birden hazla remedy peş peşe yada günün farklı saatlerinde kullanıla bilinir. Ağırlıklı olarak hastanın o anki semptomunun modalitelerine göre remedy seçimi yapılır. Uzun süreli takip gerektirmediği gibi seçilen remedynin hastalığın kronik boyutunda veya hastanın diğer şikayetlerinde bir etki göstermesi genelde beklenmez. Yanlış kullanıldığında baskılayıcı olabilir. 

Homeopatiye göre canlılar (hayvanlar) neden hastalanıri
Doğuştan yatkınlıklar, yanlış aşılamauygun olmayan beslenme, fiziksel ve duygusal travmalar, bütüncül olmayan tedavi yaklaşımları ve tüm bu etkenlerin bir araya gelişi başlıca sebeplerdir.

İnternette homeopati 
Tüm yukarıda anlatılanlardan yola çıkarsak, hastalık tanısı üzerine internette yapılan homeopatik remedy listelemeleri veya tek semptom için belirtilen remedylerin çalışmama olasılığı yüksektir veya kısmi olarak yardımcı olabilirler. Bu deneyimden yola çıkarak ta kullanıcılar homeopatiden fayda görmediklerini düşünebilirler. Oysa ki homeopati popüler kaynaklarda anlatıldığından daha komplike ve daha etkin bir tedavi yöntemidir. 

Dünyada ve Türkiye’de homeopati
Bu durum ve bir diğer yandan standart bilimsel deneylerde kullanılan prosedürlerin kişiye özgü modellenememesi (bundan dolayı homeopatinin etkinliğinin klasik manada kanıtlanamaması), bir başka yandan ise homeopati eğitiminin uzun ve detaylı bir eğitim süreci oluşu belki de yaygınlaşmasında günümüzde karşılaşılan en büyük engeldir.
Bugün Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünya çapında 500 milyondan fazla insan tarafından uygulandığını tahmin ediyor.Avrupanın bir çok ülkesinde lisan ve lisans üstü programlarıolarak üniversitelerde homeopati eğitimi verilmektedir. 40 avrupa ülkesindeHindistan ve Amerika’da homeopatik tedavitanınmakta ve uygulanmaktadırTürkiye de ise homeopatiyaklaşık 15 senedir kullanılmakta olup, son 5 senedir sağlıkbakanlığı tafından tanınmışıtırHomeopatik remedyler şu an içinkısıtlı miktarda eczanelerde bulunmakta olup her geçen yılhomeopatinin türkiye’de yaygınlığı artmaktadır.

Günümüzde hayatta olan homeopati hocalarından en değerlilerinden Yunanlı homeopat Prof. George Vithoulkas’ın 2 kitapı Türkçeye çevrildi. Ben kendi adıma bu iki kitabın Türkiye’ye homeopatinin kazandırılması ve gelişmesi için çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum ve büyük mutluluk duyuyorum. Homeopatinin Temel İlkeleri” kitabı daha çok hastalar ve hasta yakınları için kısa ve özet bir kaynak, sıkılmadan rahatlıkla okuyabileceğinizi düşünüyorum. “Homeopati Bilimi” kitabı ise tıpta bütüncül yaklaşım konusunda çok daha derinleşebileceğiniz bir kaynak, hepimiziçin hastalanma ve iyileşmeye başka bir bakış açısı getiriyor. Homeopati ile ilgilenen veya merak eden herkesin şiddetle okumasını tavsiye ederim.

Bu yazı Çağla Işın Alemdar tarafından yazılmıştır.

Yorumlar