Çiğ Beslenme Diyetinde Balık




Evet, Çiğ Balık internette çeşitli yerlerde yazılan yazıların aksine bir köpeğin diyetinde önemli bir yer tutar ve güvenle verebilirsiniz. Fakat, öncelikle bu yazımızı okumalısınız.

Çiğ balık, protein, D vitamini ve omega 3 yağ asitleri açısından önemli bir besin kaynağıdır. Fakat! Balık bir diyetin en önemli parçasını oluşturmamalıdır. Bunun en önemli nedeni balıkta bulunan tiaminaz enzimleri aşırı kullanım durumunda vitamin eksikliklerine neden olabilir (özellikle b1 vitamini). Dolayısıyla atalarımızın dediği gibi azı karar çoğu zarardır. Ben şahsen haftalık diyetin 15%'i olacak şekilde, yani haftada 1 gün veya her gün diyetin 15%ini oluşturacak şekilde vermekten yanayım.

Balık muhteşem bir besin olmasının yanında dikkatli kullanmamızı gerektiren başka gerekçeleri de var. Bunlardan bir diğeri de denizlerdeki toksik kirlenme ve civa oranı. Derin sularda yaşayan büyük balıklarda civa oranı daha yüksek oluyor. Dolayısıyla, hamsi, sardalya, gümüş balığı, tekir, uskumru, alabalık ve somon için civa bakımından daha güvenilir diyebiliriz. Sonuç olarak, balık büyüdükçe ve yaşadığı sular derinleştikçe civa oranı da artıyor.

Diğer bir konu ise balıktaki parazit konusu. Evet parazit, tıpkı elmadaki kurtcuk gibi balıkta olması gayet doğal bir şeydir. Balıkta en sık görülen parazit türleri nematodlar, nanophyetus salmincola ve tenyalardır. Fakat... Bu parazitler 3 hafta -18 ila -20 derecede dondurularak öldürülebilir.

Bunlar dışında, en çok merak edilen diğer soru ise "balığın kılçığı boğazına batar mı?". Eğer köpeğiniz çiğ beslenmeye tam anlamıyla geçmiş ise balığın kılçığı köpeğin yemesi için güvenlidir. Ben gene de şahsen uskumrudan daha büyük balıkları kılçığı ile birlikte vermemekten yanayım. Buna istisna olarak Somon Kafası en sevdiğimiz öğünlerdendir ve beyin, göz, kemik ve protein ihtiyacımızı karşılamaktadır. Gene de diğer besinlerde olduğu gibi balıkda da çeşitlilik yapmakta fayda vardır.

Eğer balığı bir sebepten ötürü veremiyorsanız, diyete e vitaminli bir omega 3 takviyesi eklemek gerekebilir. Balık yağında en kalitelisi krill yağıdır, daha sonra somon yağı ve trigliserit formundaki (eczanede balik yaginin uzerinde yazmasi gerekir) balik yagi takip eder. Ethyl Ester (EE) formundaki balık yağlarını ne sizin ne de köpeğinizin kullanmasını tavsiye etmem.

Yeni başlayan arkadaşlara diğer bir tavsiyem balık en son verilmesi gereken proteinlerden bir tanesidir. İlk defa balık ekleyeceğiniz zaman mutlaka çok az miktarlarda ekleyip başlayın. Aksi takdirde mide rahatsızlıkları başta olmak üzere sıkıcı durumlarla karşılaşılabilir.

Bu yazı İzzet Kafalı tarafından yazılmıştır.

Yorumlar