Çiğ Beslenme Diyetinde Ciğer ve Sakatatlar


Önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi ciğer ve sakatatlar çiğ beslenmenin önemli bir parçasını oluşturmakta, kas etinde bulunmayan vitamin ve mineraller barındırmaktadır.

Tekrar hatırlatmak gerekirse çiğ diyetinin 5%i ciğerden 5%i de sakatattan oluşmalıdır.

Sakatatlar : Dalak, Böbrek, Uykuluk, Beyin, Koç Yumurtası, Göz olarak sıralanabilir.

İşkembe, Yürek, Taşlık, Dil, Akciğer gibi sakatatlar ise kas eti yerine kullanılabilir fakat bunlarda da orana dikkat etmek gerekir.

Ciğer ve yukarıda bahsettiğimiz sakatatları kas etinden ayıran en önemli özellikleri vitamin ve mineral açısından çok zengin olmalarıdır.

Ciğer A vitamini, B vitamini, D vitamini Demir, Bakır, Magnezyum ve Çinko gibi eser mineraller bakımından zengin olması nedeniyle çiğ beslenme diyetini önemli bir parçasıdır. Keza, sakatatlar da önemli vitamin, mineral ve esas yağ asitlerini (omega 3 ve omega 6) barındırır ve oldukça zengindir.

Ciğer'in hayvanların vücudundaki toksinleri tuttuğunu dolayısıyla köpeklere verilmemesi gerektiği gibi bir söylenti vardır. Bu doğru değildir, ciğer toksin tutma organı değil temizleme organıdır. Ciğer toksinleri tutmaz dışarı atar. Dolayısıyla, doğru oranda ciğerin verilmesinde hiç bir sakınca yoktur.

Ciğer ve sakatatın bu denli zengin olması doğru dozajda kullanılmasını gerektirir. Fazla verilen bu organlar ishal, eklem rahatsızlıkları, a vitamini zehirlenmesi gibi ciddi sorunlara da neden olabilir.
Ayrıca, dana ciğeri bakır bakımından oldukça yüksektir, dolayısıyla bakır metabolizması bozukluğu olan köpeklerde, dana ciğeri vermeden önce bu konuda eğitim almış bir veteriner veya profesyonele danışmakta fayda olabilir.

İMDAT! KÖPEĞİM NE CİĞER YİYOR NE SAKATAT!

Yalnız değilsiniz, bir çok köpek ciğerin veya sakatatların tadını veya dokusunu sevmediği için yemez.

Köpeğinize eğer çok geçerli bir sebebi yok ise bunları yedirmelisiniz. Bunun için aşağıdaki yöntemler size yardımcı olabilir.

1- Donmuş şekilde menüye eklemek
2- Tavada hızlıca haşlamak
3- Saklamak (Başka bir etin içine saklamak)
4- Mixerden geçirip püre yapmak (Bunu buz küpü de yapabilirsiniz)
5- Farklı bir sakatat denemek (Dalak yemeyen köpeğin koç yumurtasını yemesi gibi)
6- Aç bırakmak (1 - 2 gün aç bıraktıktan sonra öğüne ciğer ve sakatat ile başlamak)

Bu yazı İzzet Kafalı tarafından yazılmıştır.

Yorumlar

  1. Sakatat ürünleri insanlar ve hayvanlar için vazgeçilmez protein sağlıklı gıda besinleri dır gerçekten mucize besinler güvenilir yerlerden tedarik etmek gerekir ellerinize sağlık teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Özellikle dana ciğeri vagezvilmez bir protein besin kaynağıdır insanoğlu ve hayvanlar için bulunmaz bir nimettir kıymetini bilelim yeter.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder