RAW/BARF ve Kuru Mama aynı anda verilir mi?



En çok merak edilen sorulardan bir tanesi de köpeğime kuru mama ile yanında çiğ et / kemik versem olur mu sorusu.

Maalesef herkes çeşitli sebeplerden ötürü tamamen çiğ beslenme diyeti yapamıyor veya çiğ beslenmenin yeteri kadar dengeli olduğunu düşünmüyor dolayısıyla kuru mama da ilave etmeyi tercih ediyor. Fakat, bu ikisinin aynı anda karıştıralarak verilmesi köpeğin sindirim sistemine zararlı ve son derece tehlikeli olabileceği de göz ardı edilebiliyor.

Öncelikle kuru mama , çiğ et miksinin neden uygulanmaması gerektiğini anlamak için temel bazı şeyleri bilmek gerekiyor. Birincisi köpeğinizin yemeğini nasıl sindirdiği;

Köpeğimizin sindirim sisteminde bazı enzimler bulunur, bu enzimler köpeğimizin yediği besinleri sindirmekten ve enerjiye çevirmekten sorumludur. Bu enzimlerden bazıları da midede bulunur ki sindirilmeden önceki aşama burada gerçekleşir. Daha sonra pankreas devreye girer ve oradan da ince bağırsağa yolculuk devam eder.

Mide sadece besinleri sindirme görevi görmez aynı zamanda köpeğinizi zararlı bakteri ve organizmalardan da korur. Midenin iç duvarında yer alan hücreler hidroklorik asit üreterek bu görevi yerine getirir. Bu asit çok ama çok önemli bir rol oynar!

Öyle ki bu asit, zararlı bakterilerden koruma görevi, sindirim görevi (özellikle kemiğin sindirilmesi için PH2 seviyesindeki mide asidi) ve minerallerin absorbe edilmesini sağlar.

Fakat bunun Kuru Mama ile ne alakası var?

Baya bir bir alakası var. Öncelike "tahılsız" yazıyor diye kuru mama paketlerine aldanmayın. Hepsinde karbonhidrat vardır. Bu pirinçle veya patatesle veya mercimekle bir şekilde karşınıza çıkar ve en iyi bir kuru mamanın bile en az 30% 'u karbonhidrattan oluşur. (köpeklerin karbonhidrata ihtiyacı yoktur)

Karbonhidrat mı ne alaka?

Evet, karbonhidrat. Karbonhidrat pankreası yormakla kalmaz, köpeğimizi zararlı bakteriden koruyan, kemiği sindirttiren düşük mide asidi seviyesini tekrar yükseltir. Sadece kemiğin değil proteinin de sindirilememesine neden olur. PH seviyesi düşük olmadığında Salmonella ve E.Coli gibi zararlı bakteriler hayatta kalır.

Bütün bunların neticesinde Kuru Mama ile Çiğ Beslenme Diyetinin aynı anda yapılması


  • Sindirim zorlaşır
  • Mide asitleri zararlı bakterileri ve patojenleri öldürmek için görevini yapamaz
  • Sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olur
  • Besinlerin vücut tarafından daha az absorbe edilmesine neden olur
  • Mide torsiyonu gibi ölümcül riskleri arttırır
  • Bağırsak yapısına zarar verir
  • Metabolizmayı yavaşlatır.
  • Alerjik reaksiyonları tetikler (Disbiyozis'e neden olması)

Bu yazı İzzet Kafalı tarafından yazılmıştır.

Yorumlar

  1. Ilk başlayanlar için geçiş yazınızda 2 türlü geçişin olduğunu ve birinin kuru mamanın zamanla azaltılarak verilmesi, bu durumda akılda soru işaretleri oluşmakta zararları veya eksi yanları düşünülünce... Kedilerde geçiş özellikle daha seçici oldukları için zor bir süreç burada da...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder